Perhokalastus

Vesiperhosen eri kehitysvaiheet

Vesiperhosen eri kehitysvaiheet
Vesiperhosen kehitysvaiheet

Tässä blogissa esittelemme vesiperhosen eri kehitysvaiheet ja miten ottiperho.com eri perhomallit niitä jäljittelevät.

Perhokalastajan perusidea on oppia pyytämään kala sen luonnollista ravintoa jäljitellen. Hyönteisistä perhokalastajan on hyvä erottaa ainakin kolme tärkeintä vesihyönteislahkoa: sirvikkäät eli vesiperhoset, koskikorennot eli korrit ja päiväkorennot eli surviaiset.

Sirvikkäitä lienee yli pari sataa erilaista. Pienimmät niistä ovat vain muutaman millimetrin ja suurimmat kolmisenttisiä jättejä. Kaikkia ei tässä käydä läpi, mutta päiväkorennon elämänkaaren ymmärtäminen auttaa jo kovasti kalamiestä.

TOUKKA

Vesiperhosen toukkia kutsutaan larvoiksi. Osa rakentaa suojakseen putkimaisen kivi tai kasvikopan, toiset asuvat seitistä kutomiensa apajaverkkojen suojassa. Osa on suojaputkettomia ja ne ovat yleisväritykseltään yleensä vihreitä, oliiveja tai okran värisiä. Tästä syystä on tärkeää kurkistaa ensimmäisen saadun kalan vatsalaukkuun ja varmistaa toukkien väritys. Perhorasiasta pitää siis löytyä kaikki vaihtoehdot. Tärkeimmät värit: ruskea, okra, oliivi, vihreä ja punertavan ruskea. Alla olevasta linkistä löydät laajanvalikoiman erivärisiä vaihtoehtoa. Pilkkilarvat ovat erityisen hyviä. Niihin on lisätty vähän painotusta, ja siten ne löytävät kalastuksessa pohjan tuntuman helpommin.

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/larvat-ja-pupat/

UPPO- JA PINTAPUPA

Vedenalaisen elämänsä loppuvaiheessa larva koteloituu. Koteloa kutsutaan pupaksi. Toukat muuraavat suojaputkensa umpeen, jonka sisällä toukka kypsyy. Lopulta se nousee kehittämänsä kotelon sisällä pintaan kuoriutumaan. Pintaan pästyään alkaa pintapupa vaihe ennen varsinaista päiväperhosvaihetta. Pupien kuoriutuminen on kalojen syönneistä parhaita. Se yleensä sijoittuu iltaan. Pintaa pyrkivät pupat ovat kaloille helppoja saaliita. Kalojen pinnantuntumassa nkyvistä pyörähdyksistä voi päätellä, että on aika sitoa siiman päähän pintakalvossa kelluva pupajäljitelmä. Niitä kutsutaan myös emergenteiksi. Alla olevasta linkistä löydät kattavan valikoiman uppo- ja pintapupia. Jokaisen kohdalla tuoteteksti avaa tarkemmin mitä perho jäljittelee.

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/larvat-ja-pupat/

AIKUINEN VESIPERHONEN

vesiperhosella on nukkapintaiset siivet, jotka ovat lepoasennossa harjakaton muotoisesti selän päällä. Osa vesiperhosista muniin veden päällä, osa sukeltaa munimaan. Pinnassa munivia vesiperhosia jäljittelevät eri perhot kuin sukeltavia. Vesiperhoset ovat kooltaan noin sentistä jopa kolmeen senttiin, usein harmaan tai ruskean sävyisiä. Vesiperhosen lentoa jäljittelevät taas eri perhot, kun taas vedenkalvolle istahtanutta toiset.

Alla olevasta linkistä löydät erilaiset vedenkalvolle istahtaneet vesiperhoset: siivet auki/nalle puhit tai siivet kiinni/ Europe 12 ja caddikset.

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/pintaperhot/


Related Posts